Ugrás a tartalomra

Dr. Bodroghelyi László

háziorvos

Csaknem születésem óta vagyok vízivárosi lakos, 1994 óta élek az első kerületben, és 1998 óta itt is dolgozom.

1985-ben szereztem meg az orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.

Ezt követően az Országos Mentőszolgálatnál kezdtem dolgozni mint mentőorvos, 1989-ben szakvizsgát tettem oxyológiából (sürgősségi orvostan).

1990-ben a Bajcsy Zs. Kórház belgyógyászatán dolgoztam, majd 1991-től az Országos Mentőszolgálat Kórházának belgyógyászatán.

A Mentőkórház színvonalas szakmai műhely volt, mely meghatározó volt számomra, az ott szerzett szakmai – baráti kapcsolatok a mai napig élnek.

1994-ben tettem szakvizsgát belgyógyászatból.

Mivel a Mentőkórház megszüntetése a kilenceves évek végén már a levegőben lógott, 1998-tól felnőtt háziorvos lettem a Csalogány utcai rendelőben.

2001-ben háziorvosi szakvizsgát szereztem. 2004-ig a Mentőkórház teljes megszűnéséig részállásban ott is dolgoztam tovább.

2002-től 2004-ig az Egészségügyi Szolgálat orvosigazgatója, majd 2005-től főigazgatója vagyok a háziorvosi feladatok ellátása mellett.

2009-ben Egészségügyi Szakmenedzser diplomát szereztem. 

Bejegyzések

Kérem, hogy NE telefonáljanak, azért, hogy mikor kapják az oltást! Mi sem tudjuk, és rengeteg idő és energia megy el egyenként ezt elmagyarázni. Mi is az utolsó pillanatban tudjuk meg, hogy mikor, mennyi oltóanyagot kapunk, és akkor MI fogjuk keresni azt, aki sorra kerül. Megértésüket köszönjük!

Covid - 19 védőoltás

Kaptunk egy általános tájékoztatót az oltás menetéről. Eszerint a regisztráció alapján, kötött sorrendben fogunk oltani. Ettől eltérni nem lehet! Optimális esetben február első hetében 10 fő oltására lesz lehetőség a rendelőben, ezt a 10 főt értesíteni fogjuk. Mivel a kibontott oltásban 10 adag van, nem lesz mód egyéni kívánságok figyelembe vételére. Aki nem tud bejönni a megjelölt időpontra, az nem kap,  helyette a sorban következőt hívjuk. Várhatóan arra sem lesz lehetőség, hogy válogassunk az oltások között. aki a rendelkezésre álló oltást nem kéri, az akkor nem lesz beoltva. Hogy később be lesz-e, az kérdéses. (Egy hasonlattal szólva: ha az út szélén állok az esőben és stoppolok, nem válogatok, hogy milyen autó visz el. Vagy ha válogatok, akkor bőrig ázom.) Szükséges a szigorúság, mivel kevés az oltóanyag, és a cél, hogy egy adag se vesszen kárba. Az együttműködést és megértést köszönjük. 

Az oltakozáshoz szükség van a regisztrációra, ezt tegyék meg itt:

https://vakcinainfo.gov.hu/

Addig is ide másolom az NNK lakosság számára készített tájékozatóját az oltásról: 

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ COVID-19 ELLENI VAKCINÁKRÓL

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésekre is.

Csak a hatóságok által engedélyezett oltóanyagokat alkalmazzuk Magyarországon.

Az olthatóságról, beleértve az alkalmazandó oltóanyagról, az oltóorvos dönt.

A védőoltások nem okozhatnak COVID-19-betegséget.

 

Az oltóanyagok aktív immunizálásra javallottak a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére, melyek 18 évesek és idősebb személyeknél alkalmazható.

 

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. A védőoltásokat az oltóanyagtól függően 21 napos, vagy 28 napos különbséggel szükséges beadni. Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Mint minden vakcinánál, előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt.

 

Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás beadásáról, és az alkalmazandó oltóanyagról minden esetben az oltóorvos dönt.

 

Jelenleg a várandós nőknek, illetve a gyermekeknek, az oltás nem javasolt.

Felhívom a figyelmet, hogy a fogamzásképes nők második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

Azon személyek, akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, vagy gyógyszerrel kapcsolatos azonnali anafilaxiás reakció szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

 

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

 

Az esetleges oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél lehet majd jelezni. https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

 

Az oltás ingyenes és önkéntes.